Home » Activitati » Proiecte » Proiecte ale S.R.I.M.

 

Proiecte ale S.R.I.M.

 

Pe data de 29.11.2013, la Predeal, cu ocazia Conferintei SNRIR a avut loc sedinta Comitetului national al SRIM.  La sedinta, dar si ulterior, s-au discutat urmatoarele:

Rezidentiatul in radiologie

A fost definitivat proiectul de programa teoretica de pregatire (pe baza programei Societatii Europene de Radiologie – ESR) ce va fi propus Ministerului Sanatatii (MS) spre aprobare; proiectul de programa va fi publicat pe site.

S-au purtat discutii preliminare despre lucrul la un nou ghid de studiu (care sa inlocuiasca precedentul “Ghid de la Geoagiu”).

Urmeaza sa se definitiveze proiectul de programa practica de pregatire (aptitudini practice), tot pe baza programei ESR, ce va fi propus MS pentru caietul de pregatire practica a rezidentului.  De asemenea va fi reevaluata structura stagiilor de pregatire.

Se va sustine la MS revenirea la durata de 5 ani a rezidentiatului in radiologie.

Am subliniat reducerea inacceptabila a stagiului de radiologie pediatrica. Durata rezidentiatului a fost redusa de la 5 ani la 4 ani (-20%). Dupa eliminarea stagiului optional, durata celorlalte stagii a scazut de la 4 ani si 6 luni la 4 ani (-11%). Din cele 6 luni ce au trebuit scurtate, 3 luni s-au taiat din stagiul de radiopediatrie, rezultand o reducere cu 50% !!!  Si aceasta in conditiile in care, din 366 de subiecte din proiectul de programa teoretica,  69 de subiecte apartin pediatriei  (26% din subiecte, raportat la  6% din timpul de stagiu)!  Speram sa se gaseasca solutii de remediere a acestor discrepante…

Atestate de studii complementare

S-a exprimat dorinta de a se actiona pentru eliminarea tuturor atestatelor “tehnice” (competente) respectiv CT si IRM. Ar trebui sa existe doar atestate pe domenii:  Senologie imagistica, Neur0radiologie si interventionala, Radiologie pediatrica …

A fost aprobata o scrisoare catre MS cu propunerea infiintarii unui Atestat in explorarea prin CT si IRM a cordului si marilor vase.

In privinta PET-CT, urmeaza sa se solicite si punctul de vedere al Societatii de Medicina Nucleara.

Denumirea specialitatii

Pentru uniformizare in Europa, ESR a propus sustinerea la nivel national a denumirii de “Radiologie” care sa includa atat radiologia cat si imagistica, atat tehnicile diagnostice cat si cele interventionale.  In conditiile prezente s-a optat deocamdata pentru propunerea denumirii de “Radioimagistica”.

A consemnat:  Dr. Bogdan-Stefan  Olteanu